آشنایی با صنعت پالایشگاه

صنعت پالایشگاه نفت، صنعتی است که با آن، از تفکیک و تصفیه نفت خام، محصولات متنوع و پر ارزشی از قبیل گاز مایع، سوخت اتومبیل و هواپیما، سوخت موتورهای دیزل، نفت سفید، حلالهای نفتی، مواد اولیه صنایع پتروشیمی، روغن موتور، انواع گریس و روغنهای روان کننده و دهها فرآورده دیگر تولید میشود. پالایشگاه، نفت خام را به طیف وسیعی از فراورده های نفتی تبدیل میکند.
پالایشگاههای نفت بسته به نوع خوراکی که بر مبنای آن طراحی شده اند دارای پیچیدگیهای متفاوتی هستند که بر اساس آن میزان و نوع محصولات متفاوتی تولید میکنند.
طبقهبندی فرآوردههای نفتی
طبقهبندی فرآوردههای نفتی اصلی به ترتیب افزایش جرم مولکولی به قرار زیر است :
- گازهای سبک: این گازها شامل هیدروژن و هیدروکربنهای سبک میباشند و عنوان سوخت صنعتی و یا ماده اولیه پتروشیمی به کار میروند.
- گازهای مایع شده: این گازها عبارتند از پروپان و بوتان و یا مخلوط تجارتی این دو که به عنوان سوخت خانگی یا صنعتی میباشد.
- بنزین: به عنوان سوخت موتورهای اتومبیل میباشد.
- بنزینهای مخصوص و نفتا: به عنوان حلال رنگها و حلال صنعتی در استخراج روغنها و عطرها به کار میروند.
- سوخت جت: در موتورهای واکنشی ، توربینهای گازی و موشکها مصرف میشوند.
- نفت سفید: در انواع چراغها برای ایجاد روشنایی و گرما به کار میرود.
- گازوئیل یا نفت گاز: به عنوان سوخت موتورهای دیزلی مصرف میشود.
- نفت سوخت سبک: به عنوان سوخت تأسیسات حرارتی خانگی یا تأسیسات صنعتی کم قدرت به کار میرود.
- روغنهای سبک: هم به عنوان پایه در ترکیب روغنهای موتور و هم به عنوان روان کننده در مکانیک ظریف به کار میرود.
- روغنهای سنگین: به عنوان پایه با گرانروی بالا در ترکیب روغنهای موتور وارد میشود.
- روغنهای سیلندر: در ماشینهای بخار و صنایع سنگین به مصرف میرسند.
- پارافینها و مومها: در عایقکاری الکتریکی و حفاظت مواد غذایی کاربرد دارند.
- نفت سوختهای سنگین: به عنوان سوخت تأسیسات حرارتی پر قدرت و سوخت دیزلهای بزرگ.
- آسفالت و قیر:مصارف آن در جاده سازی ساختمان هاست.
- کک: به عنوان سوخت صنعتی و نیز در ساخت الکترودها به کار می رود.

صنعت پالایشگاه در جهان
طبق گزارش بریتیش پترولیوم ذخایر نفتی کشف شده جهان یك بیلیون و سیصد و نود و دو میلیارد و چهارصد و شصت و یك میلیون و پنجاه هزار میباشد که 5.93 درصد آن در اختیار 14 کشور است. ونزوئلا با بیش از 304 میلیارد بشکه نفت، عربستان سعودی با ۲98 میلیارد بشکه و کانادا با 170 میلیارد بشکه به ترتیب در رتبه های اول تا سوم از نظر ذخایر نفتی قرار دارند. ایران نیز با داشتن 155 میلیارد بشکه ذخایر نفتی در رتبه چهارم قرار می گیرد.
طبق گزارش اوپک، حدود 79 % ذخایر نفت جهان در کشورهای عضو اوپک قرار دارد. 5.۶4 %حجم ذخایر نفت اوپک نیز در خاورمیانه است. ذخایر اثبات شده نفت اوپک در حال حاضر 190،1 میلیارد بشکه است. ونزوئلا، عربستان، ایران و عراق بیشترین میزان ذخایر نفت جهان را در بین کشورهای عضو اوپک در اختیار دارند.

ظرفیت پالایشگاههای جهان
63% ظرفیت پالایش جهان در 10 کشور چین، آمریکا، روسیه، هندوستان، ژاپن، کره جنوبی، عربستان، برزیل، آلمان و ایران قرار دارد. ظرفیت بالفعل پالایش نفت خام ایران در حال حاضر ۲ میلیون و ۲00 هزار بشکه در روز می باشد.

پالایشگاههای ایران
پالایشگاهها به عنوان ویترین صنایع نفت و گاز کشور، نقش اساسی در تامین سوخت مصرفی حمل و نقل عمومی، خانگی و صنایع را دارا میباشند. در حال حاضر 10 پالایشگاه نفت (آبادان، اصفهان، بندرعباس، تبریز، تهران، شازند، شیراز، کرمانشاه، لاوان) در داخل کشور مشغول انجام وظیفه جهت تبدیل نفت خام به محصولات مختلفی همچون، بنزین، نفت گاز، نفت سفید، سوخت جت و سایر فراوردهها میباشند. که از این بین نیز ۶ پالایشگاه بورسی است.میانگین سن این پالایشگاه ها بیش از 50 سال میباشد و بیشتر در نیمه غربی کشور قرار دارند.

میادین نفتی ایران
چهار میدان اهواز، مارون، گچساران و آزادگان و پازنان در مجموع بیش از ۲ میلیون بشکه از ظرفیت تولید روزانه نفت کشور را به خود اختصاص می دهند. ظرفیت تولید نفت خام میدان آزادگان نیز به طور میانگین معادل 40 هزار بشکه در روز است.

ضریب پیچیدگی پالایشگاهها
پالایشگاههایی که قابلیت تولید فرآوردههای سبک با ارزش افزوده بالاتر دارند، از نظر سودآوری در وضعیت بهتری قرار میگیرند. برای بررسی میزان پیچیدگی پالایشگاهها از شاخصی به نام ضریب پیچیدگی نلسون استفاده میشود. این شاخص بین یک تا ۲0 است و هر چه امتیاز بالاتر، پیچیدگی پالایشگاه بیشتر است.
میانگین ضریب پیچیدگی پالایشگاههای ایران 5 است در حالی که متوسط جهانی آن 7 میباشد. از جمله مزیتهای بالا بودن ضریب پیچیدگی پالایشگاه میتوان به انعطافپذیری در نفت خام با کیفیتهای مختلف، توانایی تولید درصد بیشتری محصولات باارزش و محصولات با کیفیت بالا اشاره کرد.


عوامل موثر بر صنعت پالایشگاه

قیمت نفت
تغییرات قیمت نفت خام و میعانات گازی اثر قابلتوجهی بر بهای تمام شده و قیمت فروش شرکتهای پالایشی دارد. به صورت معمول، افزایش قیمت نفت سبب افزایش سودآوری شرکتهای پالایشی در کشور میشود. عوامل متعددی بر قیمت نفت موثر هستند که میتوان تصمیمات اوپکپلاس، وضعیت حفاری چاههای جدید در ایالات متحده و دستگاههای حفاری فعال، تغییرات میزان ذخایر نفت در کشورهای مختلف جهان، تغییرات شاخص دلار و میزان حملونقل و سفرها را از این جمله برشمرد.

کرک اسپرد
تفاوت بین قیمت یک بشکه نفت و فرآوردههای تولید شده از آن را کرک اسپرد گویند. افزایش کرک اسپرد به معنای رشد بیشتر قیمت فرآوردههای نفتی نسبت به نفت خام است که سبب افزایش سودآوری شرکتهای پالایشی میشود.

قیمت ارز
قیمت خوراک و محصولات شرکتهای پالایشی پس از تعیین قیمت ارزی آنها با استفاده از قیمت ارز نیما به ریال تسعیر شده و رشد قیمت ارز سبب افزایش درآمد ریالی پالایشگاههای کشور میشود. با فرض ثبات سایر عوامل، افزایش قیمت ارز سبب افزایش سودآوری شرکتهای پالایشیها خواهد شد.

تخفیف خوراک
هرساله وزارت نفت نحوه محاسبه خوراک تحویلی به پالایشگاهها را منتشر میکند. سیاست تخفیف خوراک ارائه شده به پالایشگاهها میتواند اثر قابل توجهی بر روند سودآوری شرکتهای فعال در این صنعت داشته باشد.

تغییر ارزش موجودی
شرکتهای پالایشی خوراک خود را از شرکت ملی نفت خریداری و پس از پالایش، فرآوردهها را به شرکت ملی پالایش و پخش میفروشند. این موضوع سبب میشود که شرکتهای پالایشی همواره دارای موجودی نفت خام و فرآورده باشند. تغییرات قیمت نفت و فرآوردهها سبب تغییر ارزش موجودی میشود. در شرایطی که قیمت نفت کاهش یابد، سبب شناسایی زیان (کاهش ارزش موجودی) در مقطع تهیه صورت مالی میشود. همچنین افزایش قیمت نفت و فرآوردهها، سبب افزایش قیمت فروش محصولات پالایشگاهها و شناسایی سود ناشی از افزایش قیمت موجودی میشود.




