شرکت سیمان صوفیان با نماد( سصوفی ) در سال 1354 تأسیس شد، پس از آن در سال 1359 سهام این شرکت برای معامله در بورس اوراق بهادار پذیرفته شد. در سال 1376 مالکیت بخش عمدهای از سهام شرکت به سازمان تأمین اجتماعی منتقل و تحت پوشش شرکت و سازمان تأمین اجتماعی درآمد.
هماکنون این مجموعه یکی از ز یرمجموعههای گروه سرمایه گذاری سیمان تأمین (سیتا) است.
فعالیت اصلی شرکت
فعالیت اصلی کارخانه تولید و فروش سیمان در بازار داخلی و صادراتی است. کارخانه سیمان صوفیان دارای2 خط تولید سیمان 7000 تنی (روزانه) است. فارغ از ظرفیت اسمی تولید این کارخانه امکان تولید 2 میلیون تن سیمان در سال را دارد.
تغییرات در ترکیب سرمایه
از سال 1352 تا امروز سیمان صوفیان تغییرات متعددی در ترکیب سرمایه خود داشته است، آخرین افزایش در سرمایه شرکت در تاریخ 1398/11/08 به مبلغ550 میلیون ریال (100% افزایش نسبت به سرمایه قبلی) انجام شدهاست. این افزایش سرمایه از محل مطالبات حال شده و آورده نقدی سهام داران انجام شده است.
برسی صنعت و رقبا
سیمان یکی از مهمترین مواد مورد استفاده در واحدهای عمرانی است، این ماده که ابتدا به شکل پودری است پس از مخلوط شدن با آب به شکل خمیری درمیآید که روی اجسام سخت اعمال شده و آنها را محکم کنار هم نگه میدارد.
تقاضای سیمان در هر منطقه متفاوت است؛ اما میتوان گفت عرضه و تقاضای این محصول در تمام نقاط دنیا رابطه مستقیمی با شرایط و سیاستهای عمرانی و سازندگی دارد. مجموع سیمان تولید شده در سال 2020 برابر 4.1 میلیارد تن بوده است.
سیمان در بازار ایران
برای مدت زیادی نرخ فروش سیمان به صورت دستور و از سمت سازمان حمایت به تولیدکنندگان این محصول ابلاغ میشد؛ اما با تغییر در سیاستگذاریها و پذیرفته شدن معاملات سیمان در بورس کالا، این محصول نیز از قیمتگذاری دسوری خارج و نرخ فروش بر اساس عرضه و تقاضای بازار تعیین گردید.
نکتهای که باید به آن توجه کنیم کاهش تقاضا در مقابل ظرفیت تولید سیمان در کشور است. رکود در بازار ملک و کاهش پروژههای ساختمانی و عمرانی نسبت به دهه 80 تقاضا را برای صنعت سیمان کاهش داده است.
ظرفیت تولید سیمان در کشور بیش از 90 میلیون تن در سال است؛ ولی مقدار تقاضا بر اساس مصرف در سال گذشته بین 50 تا 60 میلیون تن بوده است.
بخشی از سیمان تولید شده در ایران با حمایتهای دولت، صادر میشود که با توجه به شرایط کشورهای اطراف میتواند تأثیرات مثبتی بر حاشیه سود صنعت و همچنین بهبود تقاضا داشته باشد.
ترکیب بهای تمام شده
سربار تولید در صنعت سیمان نقش بسیار مهمی دارد. دلیل اصلی این سهم سربار نیز یوتیلیتی و دستمزد سربار است، نرخ یوتیلیتی تأثیر بسیاری در بهای تمام شده تولید این محصول دارد.
نرخ و بهای تمام شده
روند بهای تمام شده یک تن سیمان و نرخ فروش یک تن سیمان در پنج سال گذشته به شرح زیر بوده است.
نکات مهم تجارت شرکت
وضعیت تجاری شرکت
این مجتمع دارای 2 خط تولید سیمان با ظرفیت تولید روزانه 7000 تن است. فروش شرکت به 2 بخش داخلی و صادراتی تقسیم شده که البته بخش صادراتی سهم بسیار کمی در فروش مجموعه دارد. فروش داخلی شرکت نیز از طریق بورس کالا انجام میشود که یکی از نکات مثبت برای این صنعت و مجموعههای تولیدکننده سیمان است.
مزیتهای عملیاتی
سیمان یکی از کالاهایی است که به دلیل هزینه حمل با و وزن زیاد مزیت تجاری در انتقالش وجود ندارد. به همین دلیل نزدیک بودن به کلان شهرها یا مناطقی که تقاضا برای سیمان وجود دارد، برای تولیدکنندگان سیمان یک نکته مثبت و رقابتی به حساب میآید.
شرکت و کارخانه سیمان صوفیان در شهر صوفیان در استان آذربایجان شرقی قرار گرفته است که فاصله کمی نیز با شهر بزرگ تبریز دارد و همین موضوع را میتوان یک مزیت برای سصوفی در نظر گرفت.
طرحهای توسعه در دست مجموعه نیز در مرحله اجرا قراردارند. با اینکه تکمیل طرحهای جاری تأثیری بر مقدار تولید شرکت ندارد؛ ولی اتمام این دو پروژه به بهینهتر شدن فرایند تولید کمک بسیاری میکند .
بررسی ریسکهای موجود
ریسک تجهیزات یکی از مواردی است که در برسی مجموعههای سیمانی باید به آن توجه شود چرا که خرید دوباره یا تعمیرات اساسی ماشینآت و تجهیزات کارخانه سیمانی کار هزینهبر و باتوجه به شرایط تورمی کاری بسیار سخت و پرچالش است.
تجهیزات کارخانه سیمان صوفیان نسبتاً جوان و بروز هستند، همچنین سرعت تغییر تکنولوژی نیز در این صنعت بسیار پایین است. میتوان گفت سیمان صوفیان از بابت این ریسک، نگرانی چندانی ندارد.
همچنین در سه ماهه ابتدایی سال 1401 شرکت با حداکثر ظرفیت تولید کرده است که نشاندهنده کاهش ریسک رکود است. انتظار میرود مجموعه تا انتهای سال نیز با همین روند به تولید خود ادامه دهد .
برسی تولید و فروش
سیمان صوفیان در 10 سال گذشته به صورت میانگین 1.7 میلیون تن محصول تولید کرده است که نسبت به ظرفیت اسمی واحد و در قیاس با رقبا رقمی مناسب به حساب میآید .
روند تولید و فروش
سیمان صوفیان در 10 سال گذشته به طور میانگین سالانه 1.7 میلیون تن سیمان تولید کرده و به فروش رسانده است. همچنین نکتهی قابل توجه کاهش چشمگیر سهم بهای تمام شده از فروش (افزایش حاشیه سود) بوده است.
در سال 1400 این سهم بهای تمام شده به کمترین مقدار خود در 10 سال اخیر رسیده است. این سهم بهای تمام شده در فصل ابتدایی سال 1401 بر اساس گزارش شرکت به 53% رسیده است.
نکته قابل توجه این است که کاهش بهای تمام شده از محل تغییرات در نرخ مواد اولیه نیست؛ بلکه ناشی از بهبود نرخ فروش سیمان پس از پذیرش معاملات در بورس کالا است.
تغییرات نرخ فروش سیمان در 12 ماه گذشته
نرخ فروش سیمان توسط صوفیان بر اساس عرضه و تقاضای بازار تعیین میشود، این نرخ با نزدیک شدن به فصول گرم و به خاطر قطعیهای برق و کاهش عرضه افزایشی شده است.
انتظار میرود باتوجه به شرایط بازار و تقاضا صوفیان بتواند در ۱۲ماهه با نرخی بیشتر از میانگین سه ماه ابتدایی 1401 محصولات خود را به فروش برساند.
نکات مهم صورت سود و زیان
نسبتهای فعالیت
در پی تغییر سیاست گذاریها دررابطه با صنعت سیمان و همچنین بهبود روند فعالیت شرکت سیمان صوفیان، از سال 1394 تا به امروز تغییرات مثبت بسیاری در توانایی سودآوری مجموعه به وجود آمده است که همواره در حال افزایش و بهترشدن است.
سیاست تقسیم سود
تقسیم سود همواره یکی از سیاستهای شرکت بوده است، آخرین افزایش در سرمایه مربوط به سال 1398 بوده؛ اما با این حال در 3 سال اخیر رشد قابل توجهی در سودآوری شرکت مشاهده شدهاست.
انتظار این تداوم رشد سودآوری در شرایط موجود وجود دارد که با توجه به سیاست تقسیم درصد بالایی از سود هر سهم، شرکت را به یکی از گزینههای مناسب برای سرمایهگذاری بلندمدت میکند.
برسی تعداد پرسنل شرکت
از 1396 تا امروز ظرفیتهای شرکت در تولید بدون تغییر بوده است، اما با برسی تعداد نیروی کار متوجه رشد تعداد پرسنل شرکت در این سالها شدهایم، نکتهای که حائز اهمیت است مقدار تولید سیمان به ازای هر نیروی کار است.
این مقدار تولید در سال 1396 در بهینه ترین سطح خود بوده است و با اضافه شدن نیروی کار این تولید کاهش چشمگیری داشته است.
موجودی مواد و کالا
رشد موجودی مواد و کالا در سالهای اخیر به خصوص در سال 1400، نه از محل رشد مقداری بلکه از محل رشد نرخ سیمان بوده است.