رویدادنگار1400
شاخص کل از سال 1394 تا سال 1400 فراز و نشیب زیادی را شاهد بود. شاید سالهای 1396 تا 1400، پر نوسانترین دوره نماگر بورس در ابتدا تاکنون باشد. مهمترین رخدادهایی که این تلاطم را رقم زد بر اساس زمان و انطباق آن با برابری ریال و دلار، قابل مشاهده است.
سال 1400 بیگمان سال بی بدیلی برای اقتصاد ایران بود. سالی که از افشای متن قرارداد 25 ساله بین ایران و چین آغاز شد و در نیمه اول سال، دولت دوازدهم بدون نتیجه ملموس در مذاکرات وین به کار خود پایان داد و دولت سیزدهم پس از روی کارآمدن و تا زمان تعیین تیم اقتصادی خویش و ارائه لایحه بودجه 1401 و طرح آن در مجلس، بارها پیکره بازار سرمایه را در معرض نوسان قرار داد. سالی که در پایان زمستان آن با شروع جنگ روسیه و اوکراین و هیجانات قیمت نفت و سایر قیمتهای جهانی و خوشبینی به نتایج مثبت مذاکرات وین و رفع تحریمها، رنگ سبز را بر چهره بازار نمایان کرد و شاخص کل را با عدد 1،367،248 واحدی به ایستگاه پایان رساند.
یکی از عوامل اساسی برونزای تأثیرگذار بر بازار سرمایه، نرخ برابری دلار است. سال 1398 تا مرداد 1399که دوره رونق بازار به شمار میرفت، جهش قیمت ارز سبب رشد فراتر از انتظار بازار شد. بررسیهای انجام شده نشان میدهد که ضریب همبستگی میان نرخ برابری دلار و شاخص بورس در مدت 7 ساله برابر0.92 است که این مقدار در دوره یک ساله 1400، به 0.62 تنزّل پیدا کرده است. در این سال برخی از مسائل همچون تغییرات دولت، ابهامات بودجه و شرایط غیرقابل پیش بینی نتایج مذاکرات در قالب متغیر مداخلهگر عمل کردند که سبب کم شدن این وابستگی شده است.
در سال 1400، با میانگین نسبت قیمت به درآمد (P/E) پیش روی 5.7 واحد، و رسیدن این سنجه به میانگین 10 ساله بورس، به منصفانه بودن قیمتها در بازار میتوان پی برد. این عدد اکنون 26 درصد سقف تاریخی نسبت قیمت به درآمد (22 واحد در مرداد 1399) می باشد. در این میان، برخی شرکتها حتی کمتر از این رقم است که به لحاظ قیمتی بسیار جذابیت دارند. اما با وجود ریسک پایین قیمت های فعلی بازار، ابهام در آینده مذاکراتی و سیاسی سبب شده معاملهگران جوانب احتیاط بیشتری را در معاملات خود مد نظر قرار دهند.