شرکت سرمايه گذاري غدير (وغدیر) در سال ۱۳۷۰ با نام اوليه شرکت سرمايه گذاري بانک صادرات (سهامي خاص) و با مالکيت بانک صادرات ايران با سرمايه اوليه ۱۰ ميليارد ريال تأسيس گرديد. اين شرکت در سال ۱۳۷۴ به سهامي عام تبديل شده و در همان سال در بورس اوراق بهادار پذيرفته شد. پس از انتقال سهام ۱۲۴ شرکت از بانک صادرات ايران به اين شرکت در سال ۱۳۷۵ به منظور اصلاح ساختار مالي، نام شرکت به سرمايه گذاري غدير تغيير يافت . با انتقال مالکيت شرکت سرمايه گذاري غدير از بانک صادرات ايران به سازمان تامين اجتماعي نيروهاي مسلح در سال ۱۳۸۷، رشد سودآوري و ارزش داراييهاي شرکت شتاب گرفت بطوريکه در حال حاضر اين شرکت با سرمايه اي معادل ۷۲،۰۰۰ ميليارد ريال جزئی از بزرگترين شرکت های سرمايه گذاري چند رشته اي بورس میباشد. لازم به ذکر است که سال مالی این شرکت به تاریخ پایان آذرماه (30/09/ …. ) هرسال میباشد.
ماهیت شرکت سرمایه گذاری غدیر
شركت سـرمايه گـذاري غـدير بـه عنـوان يكـي از پـنج شـركت چنـد رشـته اي صـنعتي در صـنايع متعددی سرمایه گذاری نموده و فعالیت دارد که عمده این صنایع بشرح زیر است :
همچنین سـهمِ بهـاي تمـام شـده سـرمايه گـذاري شـركت در هريــك از صـنايع عنـوان شـده مورد مطالعه قرار گرفته و برای درک بهتر در مجمـوع وضـعيت پرتفـوي شـركت در تـاريخ 1400/09/30 بــه شـرح زيـر در نمودار ترسیم گردیده است:
لازم به ذكر است كه در تاريخ 1400/09/30، از تركيب بهاي تمام شده پرتفوي شركت مبلغ 82,083 ميليارد ريال مربوط به شركت هاي بورسي و مبلغ 98،627 ميليارد ريال مربوط به شركت هاي خارج از بورس مي باشد. در ضمن ارزش بازار شركت هاي بورسي در تاريخ گزارش مبلغ 1,119,601 ميليارد ريال مي باشد.
هلدینگ های سرمایه گذاری شرکت سرمایه گذاری غدیر
موضوع فعاليت شرکت سرمایه گذاری غدیر
موضوع فعاليت شركت طبق ماده ٣ بخش دوم اساسنامه عبارتست از :
١ -سرمايه گذاري در سهام ، سهم الشركه، واحدهاي سرمايه گذاري صندوق ها يا ساير اوراق بهادار داراي حق راي با هدف كسب انتفاع به طوري كه به تنهايي يا به همراه اشخاص تحت كنترل يا اشخاص تحت كنترل شركت ، موسسه يا صندوق سرمايه پذير را در اختيـار گرفتـه يـا درآن نفوذ قابل ملاحظه يابد و شركت ، موسسه يا صندوق سرمايه پذير (اعم از ايراني يا خارجي) در زمينه يا زمينه هاي زير فعاليت كند:
- نفت و گاز و پتروشيمي،
- احداث ساختمان،
- سيمان و صنايع وابسته به آن،
- صنايع معادن،
- برق و انرژي،
- حمل و نقل،
- IT و ICT و شبكه هاي انتقال اطلاعات.
٢ -انجام فعاليت هاي زير در ارتباط با اشخاص سرمايه پذير موضوع بند ١ فوق :
- خدمات اجرايي در تهيه و خريد مواد اوليه و ماشين آلات براي اشخاص حقوقي سرمايه پذير
- خدمات طراحي و مهندسي اصولي و تضمين پروژه ها براي اشخاص حقوقي سرمايه پذير
- انجام مطالعات ، تحقيقات و بررسي هاي تكنولوژيكي،فني، علمي، بازرگاني و اقتصادي براي بهره برداري توسط اشخاص حقوقي سرمايه پذير
- تامين منابع مالي اشخاص حقوقي سرمايه پذير از منابع داخلي شركت يا از طريق ساير منابع از جملـه اخـذ تسـهيلات بـانكي بـه نـام شركت يا شخص حقوقي سرمايه پذير با تامين وثيقه يا تضمين بازپرداخت از طريق شركت يا بدون تامين وثيقه يا تضمين بازپرداخت
- تدوين سياست هاي كلي و راهبردي و مديريتي اشخاص حقوقي سرمايه پذير
- شناسايي فرصت هاي سرمايه گذاري در خصوص بند ١ فوق به منظور معرفي به اشخاص حقوقي سرمايه پذير
- ارائه ساير خدمات فني، مديريتي، اجرايي و مالي به اشخاص حقوقي سرمايه پذير
٣- سرمايه گذاري با هدف كسب انتفاع و كنترل عمليات يا نفوذ قابل ملاحظه در سهام ، سهم الشركه و ساير اوراق بهادار داراي حق راي آن عـده از اشخاص حقوقي كه خدمات زير را منحصرا به اشخاص سرمايه پذير يا علاوه بر اشخاص سرمايه پذير به ديگران ارائه مي نمايد:
- خدمات موضوع بند فوق
- حمل و نقل ،انبارداري ،بازاريابي، توزيع و فروش محصولات
١- سرمايه گذاري در مسكوكات ، فلزات گران بها ، گواهي سپرده بانكي و سپرده هاي سرمايه گذاري نزد بانك ها و موسسات مالي اعتباري مجاز.
٢- سرمايه گذاري در سهام، سهم الشركه ، واحدهاي سرمايه گذاري صندوق ها يا سـاير اوراق بهـادار داراي حـق راي شـركت هـا ، موسسـات يـا صندوق هاي سرمايه گذاري با هدف كسب انتفاع به طوري كه به تنهايي يا به همراه اشخاص تحت كنترل و اشخاص تحت كنترل واحد، كنترل شركت ، موسسه يا صندوق سرمايه گذاري سرمايه پذير را در اختيار نگرفته يا در آن نفوذ قابل ملاحظه نيابد ، يا در صورت در اختيـ ار گـرفتن كنترل يا نفوذ قابل ملاحظه ، شخص حقوقي سرمايه پذير در موضوعات غير موضوعات مذكور در بند ١ و ٢ قسمت الف اين ماده فعاليت نمايد.
٣- سرمايه گذاري در ساير اوراق بهادار كه به طور معمول داراي حق رأي نيست و توانايي انتخاب مدير يا كنترل ناشر را به مالك اوراق بهادار نمي دهد.
٤- سرمايه گذاري در ساير دارايي ها از جمله پروژه هاي توليدي و پروژه هاي ساختماني با هدف كسب انتفاع
٥- ارائه خدمات مرتبط با بازار اوراق بهادار از جمله:
- پذيرش سمت در صندوق هاي سرمايه گذاري
- تامين مالي بازارگرداني اوراق بهادار
- مشاركت در تعهد پذيره نويسي اوراق بهادار
- تضمين نقد شوندگي ، اصل يا حداقل سود اوراق بهادار
٦ -شركت مي تواند در راستاي اجراي فعاليت هاي مذكور در اين ماده ، در حدود مقررات و مفاد اساسنامه اقدام به اخذ تسهيلات مالي يا تحصـيل دارايي نمايد يا اسناد اعتباري بانكي افتتاح كند و به واردات يا صادرات كالا بپردازد و امور گمركي مربوطه را انجام دهد. اين اقـدامات فقـط در صورتي مجاز است كه در راستاي اجراي فعاليت هاي شركت ضرورت داشته باشند و انجام آنها در مقررات منع نشده باشند .
طرح ها و پروژه های در حال اجرا
شرکت سرمایه گذاری غدیر براساس وظایف قانونی و اجتماعی خود در طرح های متعددی که حوزه های آن پیش از این عنوان گردید سرمایه گذاری میکند؛ براساس مطالعات صورت گرفته پروژه های در حال اجرا این شرکت در حوزه های زیر متمرکز شده که در هر حوزه تعدادی پروزه تعریف گردیده؛ برای شرح بیشتر چارت زیر ترسیم گردیده است.
باتوجه به پروژه های ذکر شده در چارت فوق به بررسی مهمترین پروژه های این چارت و میزان تکمیل آن میپردازیم.
فولادسازی فولاد غدیر نی ریز
اجرای یک کارخانه فولادسازی با روش کوره قوس الکتریکی و یک ایستگاه ریختهگری مداوم با تاسیسات جانبی به ظرفیت نامی تولید ۸۰۰،۰۰۰ تن در سال بیلت فولادی (قابل افزایش به یک میلیون تن در سال) با مشارکت بخش دولتی و با استفاده از فاینانس خارجی. همچنین برآورد هزینه های این طرح برابر 215 میلیون یورو بوده است.
1400/09/30
1399/09/30
1398/09/30
پالایشگاه سیراف
شرکت پالایشگاه ستاره سبز سیراف در نظر دارد یک پالایشگاه میعانات گازی ۱۲۰ هزار بشکه ای احداث نماید. مزایای اصلی این پروژه شامل موارد ذیل است:
الف) وجود خوراک میعانات گازی برای دراز مدت،
ب) ۵% تخفیف در قیمت خوراک بواسطه قرارداد بلند مدت با وزارت نفت،
ج) در دسترس بودن اسکله برای واردات تجهیزات و صادرات محصولات،
د) در دسترس بودن آب دریا به منظور استفاده در سیستم خنک کننده پالایشگاه،
ه) نزدیکی شبکه برق،
و) نزدیکی خط لوله گاز و دیگر سوخت های مورد نیاز،
ز) معافیت از مالیات بر درآمد (به مدت ۱۰ سال) و مالیات بر ارزش افزوده.
شایان ذکر است مجموعه پالایشگاه های سیراف به عنوان طرح های اولویت دار توسط وزارت نفت به مجلس شورای اسلامی معرفی شده است و از این جهت مورد حمایت کامل حاکمیت بوده و همچنین پتروپالایشی شدن مجوز طرح در حال پیگیری است؛ همچنین برآورد هزینه های این طرح برابر 750 میلیون دلار بوده است.
1400/09/30
1399/09/30
1398/09/30
مجتمع الفین ۱۲- فاز یک پتروشیمی کیان
پروژه پتروشیمی کیان (الفین 12) در دو فاز 1 (شامل کارخانه الفین و واحد پلی اتیلن سنگین) و فاز 2 (شامل واحدهای اکسو الکل ها، پروپیلن اکساید و استایرن مونومر) ساخته خواهد شد. خوراک این پتروشیمی شامل اتان، پروپان، بوتان، C3+ و C5+ از پالایشگاه های پارس جنوبی و سایر واحدهای پتروشیمی واقع در منطقه پتروشیمی پارس جنوبی تامین خواهد شد؛ همچنین برآورد هزینه های این طرح برابر 1435 میلیون یورو بوده است.
1400/09/30
1399/09/30
1398/09/30
گوگرد زدایی محصولات میانی تقطیر
احداث واحد تصفیه هیدروژن با واحدهای جنبی در پالایشگاه شیراز شامل: گوگردزدایی، آب ترش، تصفیه گاز، سرویس های جانبی و فلر به منظور گوگردزدایی از نفت گاز ۲۶،۰۰۰ بشکه در روز به منظور اجرائي نمودن مصوبه هيئت وزيران به شماره ۴۶۴۸۱ در خصوص توليد محصولات منطبق با استاندارد جهاني اروپا و به منظور كاهش اثرات و پيامدهای زيست محيطی و همچنين ارتقاء كيفی محصولات؛ همچنین برآورد هزینه های این طرح برابر 183 میلیون دلار بوده است.
1400/09/30
1399/09/30
1398/09/30
همچنین سود حاصل از سرمایه گذاری ها بشرح زیر است:
سرمايه شرکت سرمایه گذاری غدیر
سرمايه گذاري غدير در بدو تأسيس با سرمايه اوليه ١٠ ميليارد ريال فعاليت خود را آغاز نموده است و طي ١٤ مرحلـه افـزايش سرمايه، سرمايه شركت به 72,000 ميليارد ريال رسيده است، اين بدان معني است كه سرمايه شركت از بـدو تأسـيس تـاكنون 7,199 برابر شده است. از مراحل چهارده گانه افزایش سرمایه 7 مرتبه آن با اندوخته سرمایه ای و 7 مرتبه آن هم با آورده نقدی بوده است؛ همچنین به منظور شرح بیشتر، اين مراحل در جدول زير آورده شده است :
سهامداران عمده شرکت سرمایه گذاری غدیر
در بین سهامداران این شرکت صندوق بازنشستگي، وظيفه ، از كارافتادگي و پس انداز كاركنان بانك هاي ملي و ادغام شده بیشترین سهم یعنی 22 درصد از سهام وغدیر را دارا میباشد و بعد از آن صندوق بازنشستگی نیرو های مسلح و شرکت سرمایه گذاری تجاری شستان به ترتیب با سهامداری 18% و 13% جزو سهامداران بالای 10% این شرکت اند.
همچنین باتوجه به تملک 64 درصدی سهامداران عمده نماد وغدیر، شناوری سهام این نماد بالغ بر 36% میباشد.
ترکیب سهامداران شرکت سرمایه گذاری غدیر در تاریخ 1401/03/31 به شرح زیر است:
شرکت سرمایه گذاری غدیر در بورس
شركت سرمایه گذاری غدیر از منظر بورس اوراق بهادار، وضعيت معاملات و قيمت سهام شركت در تاريخ 1374/12/26 در بورس اوراق بهادار تهران در گروه شركت هاي چند رشته اي با نماد وغدير درج شده و سهام آن براي اولين بار از اوايل سال ١٣٧٥ مورد معامله قرار گرفته است، همچنین سهام این نماد در حال حاضر بر روی تابلوی اصلی بازار اول بورس معامله میگردد.
وضعيت معاملات سهام شركت طي ٣ سال اخير به شرح زير بوده است :
جایگاه شرکت سرمایه گذاری غدیر
جایگاه شرکت سرمایه گذاری غدیر از نظر ارزش بازار
از نظر ارزش بازار شرکت سرمایه گذاری غدیر دربین شرکت های برتر بورسی جایگاه یازدهم و در بین شرکت های چند رشته ای جایگاه سوم را با ارزش بازاری معادل 1،056،240 در تاریخ 1401/03/31 کسب نموده.
جایگاه شرکت سرمایه گذاری غدیر از نظر حجم معاملات
شرکت سرمایه گذاری غدیر از نظر حجم معاملات دارای رتبه 42 ام بین شرکت های برتر بورسی و رتبه دوم بین شرکت های چند رشته ای میباشد؛ که بر این اساس حجم معاملات این نماد در 6 ماهه منتهی به 1401/03/31 برابر 2،464 میلیون سهم و متوسط حجم روزانه 21 میلیون سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 34،524 میلیارد ریال بوده است.
وضعیت نقدشوندگی سهام و کیفیت افشا اطلاعات شرکت سرمایه گذاری غدیر
شركت سرمایه گذاری غدیر از لحاظ نقدشوندگي سهام و كيفيت افشاء اطلاعات براساس آخرين ارزيابي سازمان بورس و اوراق بهادار در تاریخ 1396/12/29 نسبت به کل در موقعیت پنجاه و هفتم ، در بازار اول بیست و دوم و در رتبه بندی هلدینگ ها رتبه چهارم را دارا میباشد .
تجزیه و تحلیل کفایت ساختار سرمایه شرکت سرمایه گذاری غدیر
با عنایت به اطلاعات ارائه شده در صورت وضعیت مالی، دارایی ها دارای مانده 336,911,218 میلیون ریال و بدهی ها 168,815,921 میلیون ریال میباشد، در نتیجه با محاسبات صورت پذیرفته، نسبت مالکانه (نسبت حقوق مالکانه به مجموع دارایی ها) در دوره 6 ماهه منتهی به 1401/03/31 به میزان 50 درصد میباشد و این یعنی از مجموع دارایی های شرکت 50% در اختیار صاحبان سرمایه بوده و 50 % دیگر نیز به صورت دیون بوده است . شایان ذکر است 62 درصد از بدهی های شرکت مربوط به سود سهام پرداختنی و 37 درصد مربوط به استقراض و تسهیلات مالی (اوراق تبعی اجاره و تسهیلات اخذ شده از بانک ها) میباشد.
نقدینگی و جریان های نقدی شرکت سرمایه گذاری غدیر
با عنایت به اطلاعات ارائه شده در صورت جریان وجوه نقد شرکت سرمایه گذاری غدیر، جریان خالص ورود وجه نقد حاصل از فعالیتهای عملیاتی در تاریخ 1401/03/31 به مبلغ 805,39 میلیارد ریال بوده است که عمدتاً ناشی از جمع جبری وصول مطالبات از محل سود سهام دریافتنی از شرکت های سرمایه پذیر بوده که متعاقباً منجر به پرداخت سود سهام پرداختنی، فرع (بهره) تسهیلات بانکی و استقراض، سرمایه گذاری در سهام و همچنین مخارج ساخت پروژه دفتر مرکزی واقع در خیابان میرداماد در صورت جریان وجوه نقد گردیده است.
سود خالص شرکت سرمایه گذاری غدیر
باتوجه به مطالعات صورت گرفته و بر اساس نمودار زیر، سود خالص تلفیقی شرکت سرمایه گذاری غدیر هر سال نسبت به سال قبلش رشد نموده بطوریکه در پایان آذرماه 1400 (آخرین سال مالی) سود خالص شرکت بالغ بر 1.73 برابر سال قبلش شده است، اما با بررسی های موشکافانه تر میتوان بر اساس مقایسه نتایج عملکرد شرکت اصلی با سال گذشته اش به کاهش 33 درصدی سود خالص آن پی برد که عمده این کاهش بدلیل کاهش 21 درصدی سود حاصل از سرمایه گذاری شرکت و افزایش 275 درصدی هزینه ها میباشد ؛ که بر اساس مطالعات صورت گرفته دلیل کاهش درآمد سود سهام شرکت سنگ آهن گهر زمین به میزان 6,657 میلیارد ریال، به دلیل انتقال سهام شرکت مذکور طی سال مالی قبل به شرکت توسعه صنایع و معادن غدیر میباشد؛ همچنین علت افزایش هزینه های مالی، افزایش در هزینه های بهره اوراق تبعی و اجاره می باشد.
خالص ارزش دارایی شرکت سرمایه گذاری غدیر
باتوجه به مطالعات صورت گرفته و محاسبات انجام شده، NAV هر سهم وغدیر برای تاریخ1401/03/31 برابر 17,254 ریال میباشد و این نسبت برای سال های 1400 و 1399 نیز به ترتیب برابر 14,125 و 14,780 ریال است. البته این ارقام مطابق با رویه متداول در بازار سارمایه و از دیدگاه سهامداران خرد بدون در نظر گرفتن ارزش افزوده پرتفوی غیر بورسی برآورد شده اما باتوجه به دیدگاه سهامداران عمده باید دقت داشت که پرتفوی غیر بورسی نیز مد نظر قرار گیرد برای این منظور NAV از منظر سهامداران عمده نیز محاسبه شده که برای تاریخ 1401/03/31 برابر 19,275 ریال میباشد.
همچنین با استفاده از NAV میتوان P/NAV سهم را هم محاسبه نمود؛ در حالت کلی از دید بنیادی، هر چه درصد P/NAV شرکتی بیشتر باشد، سهام آن شرکت پر ریسکتر بوده و به طبع سرمایه گذاری در چنین شرکتی ریسک بالائی دارد و هر چه هم که عدد کمتری باشد ریسک سرمایه گذاری در آن شرکت پایینتر است بر همین اساس با محاسبه این نسبت برای شرکت سرمایه گذاری غدیر به 76% رسیدیم که نشان از بالاتر بودن ارزش ذاتی سهام نماد وغدیر نسبت به قیمت بازار یا قیمت پایانی آن است.