استراتژی جذب سود نقدی یک استراتژی مبتنی بر تمرکز روی سهام سود ساز بوده و بیشتر برای معامله گران کوتاه مدت کاربرد دارد. بر خلاف رویکرد های سنتی مبنی بر خرید سهام و نگهداری آن و گرفتن سود تقسیمی به منظور کسب یک سود با ثبات، استراتژی جذب سود نقدی یک استراتژی پویا است و مرتبا با خرید و فروش سهام و نگهداری آن فقط به اندازه گرفتن سود تقسیمی همراه است.
همان طور که می دانیم سود تقسیمی سهام در بورس به صورت سالانه و پس از تصویب در مجمع عمومی سالیانه پرداخت می شوند. معامله گرانی که از استراتژی جذب سود نقدی استفاده می کنند، به دنبال سهامی هستند که مبلغ سود بیشتری تقسیم می کنند.
جدول زمانی سود نقدی
در استراتژی جذب سود نقدی 4 تاریخ مهم و کلیدی وجود دارد:
روز اعلام مجموع عمومی و بسته شدن سهم
روز برگزاری مجمع عمومی و اعلام سود
روز بازگشایی
روز پرداخت سود نقدی
روزی است که سهم به دلیل برگزاری مجمع عمومی سالیانه بسته می شود.
پس از بسته شدن سهم مجمع عمومی سالیانه تشکیل می شود و اعضای هیئت مدیره بر اساس درصدی از سود خالص سود تقسیمی شرکت را اعلام می کنند.
سود تقسیمی شرکت روی قیمت سهم اعمال می شود و سهم بازگشایی می شود.
مدتی پس از بازگشایی سهم و در تاریخی که شرکت اعلام می کند، سود به حساب سهمداران واریز خواهد شد.
کارکرد استراتژی جذب سود نقدی
استراتژی جذب سود نقدی بدین شکل است که سرمایه گذار یا معامله گر سهم را قبل از بسته شدن سهم برای برگزاری مجمع عمومی سالیانه جهت تقسیم سود خریداری می کند و بلافاصله بعد از بازگشایی و یا مدت کوتاهی بعد از آن سهم را می فروشد.
از مزایای استراتژی جذب سود نقدی این است که در آن نیازی به تحلیل بنیادی پیچیده و یا حتی تحلیل تکنیکال نیست. فقط با نگاهی به تاریخچه سهم می توان از این استراتژی بهره برد. همانطور که می دانیم سهم پس از تقسیم سود به اندازه سود تقسیم شده کاهش می یابد و به اصطلاح یک گپ را ایجاد می کند.
در راستای انتخاب هوشمندانه ی سهام مورد نظر برای به کار گیری این استراتژی، مواردی را باید در نظر گرفت که در ادامه بررسی خواهیم کرد.
چه سهامی مناسب این استراتژی هستند؟
حدود 700 سهم که در بازار سرمایه وجود دارد و نیاز است تا فیلترهایی روی این سهم ها اعمال شود تا به تعداد قابل قبولی از سهام برسیم و از هر کدام را در زمان خود سود بگیریم. برای رسیدن به سهام مورد نظر برای به کار گیری استراتژی باید موارد زیر را در نظر گرفت:
1. نسبت قیمت به سود نقدی(P/D)
سبت P/D در حقیقت ترکیبی از نسبت قیمت به سود خالص(P/E) و نسبت سود تقسیمی به سود خالص(D/E) است. این نسبت تعیین می کند که به ازای هر ریالی که برای خرید سهام پرداخت شده ، چقدر سود نقدی به سهامدار تعلق گرفته است.
از زاویه دیگری نیز می توان به این نسبت نگاه کرد که نسبت P/D نشان می دهد که برای گرفتن یک ریال سود نقدی چقدر باید پرداخت کنیم. هر چه این نسبت کمتر باشد برای ما ایده آل تر است؛ اما باید توجه کنیم که عدد معقولی را در نظر گرفته و سهم هایی که P/D کمتری دارند را برای مرحله اول انتخاب کنیم.
2. نگاهی به گزارش 9 ماهه
ما در حال انتخاب سهام بر اساس تاریخچه سهم هستیم، بنابراین برای این که اطمینان پیدا کنیم که سهام در حال بررسی ما دچار افت ناگهانی نشده است نیاز داریم تا با استفاده از سایت کدال نیم نگاهی به گزارش 9 ماهه آن داشته باشیم تا مطمئن شویم سهم مورد نظر از نظر سود سازی دچار افت ناگهانی نشده است.
ممکن است در اثر اتفاقاتی مانند افزایش بیش از حد نرخ مواد اولیه یا کاهش فروش ناگهانی به دلیل تحریم و یا عوامل دیگر سود سازی شرکت ها تحت تاثیر قرار بگیرند و به یکباره تغییر کنند.
3. زمان پرداخت سود
در زمان به کارگیری استراتژی جذب سود نقدی این موضوع را باید در نظر بگیریم که طبق مصوبات مجمع سود تقسیم شده طی چه مدت زمانی قرار است به حساب سهامداران واریز شود. هر چه این مدت کمتر باشد قاعدتا برای سهامداران بهتر خواهد بود. اما این که دقیقا چه مدت زمانی را بعنوان حداکثر زمان پرداخت جهت فیلترسازی سهام در نظر بگیریم، بستگی به استراتژی شخصی هر فرد دارد.
4. تاریخچه بازگشایی سهم
هنگام خرید یک سهم به دید مجمع باید در نظر داشته باشیم که سهم سال های گذشته پس از بازگشایی، چه روندی را طی نموده است. در حقیقت هدف اصلی ما پر شدن گپ ایجاد شده پس از بازگشایی است و هرچه این گپ سریع تر پر شود مطلوبیت بیشتری برای ما دارد.
بررسی یک مثال تاریخی
سهمی که می خواهیم موارد بالا را برای آن بررسی کنیم، سهم نوری متعلق به شرکت پتروشیمی نوری است. نوری در سال 1399 سودی معادل 13790 ریال ساخته بود. در مجمع عمومی به میزان بیشتر از سود خالص یعنی 14200 ریال بین سهامدارن خود تقسیم کرد و در نهایت پس از بازگشایی این گپ 1400 تومانی را در زمان بسیار کمی پر کرد.