پرش لینک ها

گام اولِ تحلیل بنیادی

در وبلاگ آشنایی با انواع تحلیل در بورس با تحلیل بنیادی و تکنیکال به طور مختصر آشنا شدیم، در ادامه به توضیح بیشتر درمورد تحلیل بنیادی و چگونگی ورورد به این عرصه میپردازیم .

در حقیقت با تحلیل بنیادی دید بسیار وسیعی نسبت به آینده یک شرکت برای فرد تحلیلگر ایجاد می شود، بنابراین برای ورورد به آن باید با بسیاری از حوزه‌های مرتبط مانند حوزه های اقتصاد، حسابداری ، مدیریت مالی، مدیریت شرکت، رقابت در بازار، ابزار ها و…. آشنا بود.

مبانی اقتصاد

در زمینه مبانی اقتصاد باید گفت که اقتصاد و بازار بورس مانند واگن های قطار به دنبال هم در حال حرکت اند و در واقع عمده اتفاقات بازار بورس، از فضای کلی اقتصاد تاثیر می‌پذیرد. مثلا اگر اقتصاد یک کشور دچار بحران و یا برعکس آن دچار تورم شود، بازار بورس نیز از آن تاثیر می‌پذیرد و ارزش سهام بسیاری از شرکت‌ها دچار نوسانات غیر قابل پیش بینی خواهد شد.

مبانی حسابداری

در مورد مهمترین حوزه که همان شناخت مبانی حسابداری است میتوان گفت از آن جایی ارزشمند و ضروری میباشد، که تحلیلگر نیازمند درک بهتر اطلاعات مالی است و برای برآوردن این مهم می بایست نسبت به اطلاعات حسابداری واقف باشد. در واقع بدون درک اطلاعات حسابداری، ساده‌ترین اتفاقات بازار و تحلیل اتفاقات روزمره مانند تحلیل جریان وجوه نقد، نقطه ورود و خروج از بازار و.... هم بسیار سخت خواهد شد و در کل میتوان گفت بدون اشراف به این حوزه تحلیل بنیادی معنی نخواهد یافت. گفتنی است از مهمترین اطلاعات در این زمینه میتوان به صورت های مالی هر شرکت که شامل "صورت وضعیت مالی(ترازنامه)، صورت حساب سود و زیان، صورت سود و زیان جامع، صورت تغییرات در حقوق مالکانه، صورت جریان وجوه نقد و یادداشت های توضیحی" می باشد، اشاره کرد.

مبانی مدیریت مالی

درمورد ضرورت آشنایی با مبانی مدیریت مالی، می‌توان به انواع روش‌های ارزش‌گذاری همچون ارزش اسمی، ارزش دفتری، ارزش انحلال، ارزش ذاتی و ارزش بازار و تفاوت‌های این روش ها باهم و همچنین مفاهیمی مانند ریسک و بازده، حاشیه سود و ... اشاره کرد . همچنین نسبت های مالی که اهمیت بالایی برای تحلیلگران دارد در مبانی مدیریت مالی گنجانده میشود؛ نسبت های مذکور دسته بندی های مختلفی دارند که شامل نسبت‌های نقدینگی، نسبت‌های اهرمی و پوششی، نسبت‌های فعالیت، نسبت‌های سودآوری، نسبت‌های ارزش بازار می باشد و هر کدام از این دسته ها دارای زیر دسته های متعدد است که بعضی از آن ها در شکل زیر آورده شده است.

انواع نسبت های مالی

سایر مبانی

شناخت مدیریت شرکت به دلیل آشنایی بیشتر با نحوه مدیریت شرکت‌ها و تصمیم‌های سرنوشت‌ساز، ریسک پذیری مدیر و آشنایی با رقابت در بازار به جهت شناخت جایگاه صنایع در بازار داخلی و جهانی و به دنبال آن وضعیت و جایگاه شرکت در صنعت مورد نظر میباشد.

ابزارها

بیشتر افراد فکر میکنند استفاده از ابزارها لزوماً مختص به تحلیل تکنیکال است در صورتی که به کارگیری تحلیل بنیادی نیز نیازمند به استفاده از نرم افزارها و سایت‌های مختلفی است که معامله‌گر باید دانش و توانایی کار با این ابزارها را داشته باشد. برای نمونه میتوان به اکسل ، فرمول‌نویسی و استخراج داده ها از سایت کدال، TSE و… اشاره کرد؛ در حقیقت در این نوع از تحلیل، معامله‌گر با حجم عظیمی از داده‌ های خام مواجه می شود که برای استفاده از آن و استخراج تحلیل از آنها نیاز به مهارت کار با اکسل و راحی نمودار و جدول های مقایسه با آن میباشد همچنین فرمول نویسی در اکسل نیز کمک شایانی می نماید.

در حقیقت داده های اصلی برای هر تحلیل بنیادی از سایت کدال قابل بهره برداری است و در این سایت تمامی اطلاعات مورد نیاز یک تحلیلگر اعم از صورت های مالی سالانه، گزارش فعالیت ماهانه و فصلی، افشا اطلاعات با اهمیت، افزایش سرمایه، اساسنامه و امیدنامه ،آگهی دعوت به مجمع و… توسط تمام شرکت های فعال در بازار بورس وتحت نظارت آن افشا می گردد.

قوانین مالی و تجاری

 

اغلب افراد تازه وارد در بازار بورس از شنیدن این نکته که قوانین بر روی این بازار و ارزش سهام شرکت ها تاثیر گذار است متعجب میشوند اما باید گفت که این یک امر بدیهی است که اگر براساس قوانین صنفی بهای تمام شده یا قیمت فروش تولیدات یک شرکت تغییر داشته باشد به تبع روی سود عملیاتی آن نیز اثر مستقیم خواهد گذاشت و در نتیجه نسبت های آن شرکت تغییر میکند و این تغییرات در نهایت منتج به کاهش یا افزایش خرید سهام از طرف معامله گران خواهد شد.

به علاوه شناخت و پی جویی تغییرات قوانین کشوری، قوانین مالیات عملکرد، قوانین تجارت شرکت‌های ایرانی با شرکت‌های خارجی و سایر قوانین برای شناسایی جهت و سمت و سوی حرکت شرکت مفید خواهد بود

حال برای بیان کامل تر به شمارش مزایا و معایب روش تحلیل بنیادی از نظر تحلیلگران بازار بورس میپردازیم:

مزایای تحلیل بنیادی

1-رفتارشناسی بازار و صنایع،

2- درک کامل از صنایع و انواع دسته‌بندی سهام در گروه‌های صنعتی مختلف،

3- آشنایی با شرکت‌هایی با بنیان قوی،

4- شناخت جهت گیری و روند تصمیمات در صنایع و به دنبال آن شرکت ها در شرایط مختلف،

5- تحلیل مناسب جهت سرمایه‌گذاری های بلند مدت.

معایب تحلیل بنیادی

1- زمان‌ بر بودن تحلیل صورت‌های مالی، نسبت‌های مالی و مدل‌های ارزش‌گذاری،

2- نیاز به تخصص و داشتن مهارت جهت تحلیل درست،

3- منحرف کردن معامله‌گران به سمت شرکت‌های بزرگ و غفلت از شرکت‌های کوچک،

4- بیشتر بودن خطای اندازه گیری در متغیرهای بنیادی نسبت به متغیر های تکنیکال،

5- تغییرات بسیار کند متغیر های بنیادی.

این آموزش ادامه دارد ...

پیام بگذارید