در گام چهارمِ تحلیل بنیادی دارایی های موجود در ترازنامه را بطور کامل شرح دادیم، حالا به سراغ تعریف بدهی ها و شرح انواع آن ها میپردازیم؛ به طور کلی بدهی و دیون یک شرکت مبالغی است که آن شرکت متعهد شده است در یک مدت زمان مشخص آنها را بازپرداخت کند و میتوان گفت به نوعی کاهنده دارایی ها نیز میباشد.
انواع بدهی
بدهی جاری(کوتاه مدت)
بدهی غیر جاری(بلند مدت)
الف) بدهی های جاری
بدهی جاری میبایست ظرف یکسال یا یک چرخه عملیاتی، هرکدام طولانیتر است، تسویه شود و شرکت ها به طور منطقی انتظار دارند که این بدهی ها از طریق داراییهای جاری و یا ایجاد یک بدهی جاری دیگر، تسویه شوند. اما درصورتی که یک بدهی شرایط مذکور را نداشته باشد به عنوان بدهیهای غیرجاری (بلندمدت) طبقهبندی میشود. حال برای شرح بیشتر به تعریف مختصر انواع بدهی های جاری میپردازیم.
بر اساس استاندارد شماره یک حسابداری، واحد تجاري هنگامي بايد يك بدهي را به عنوان جاري طبقه بندي كند كه:
الف. انتظار داشته باشد بدهي را در چرخه عملياتي عادي تسويه كند؛
ب . بدهي را اساساً با هدف مبادله نگهداري كند؛
پ . متعهد باشد بدهي را در مدت دوازده ماه پس از دوره گزارشگري تسويه كند؛
ت . براي حداقل دوازده ماه پس از دوره گزارشگري، حـق بي قيـد و شـرط بـراي بـه تعويـق انداختن تسويه بدهي را نداشته باشد. شرايط يك بدهي كه بـه اختيار طرف مقابل ميتواند موجب تسويه آن از طريـق انتشـار ابزارهـاي مالكانـه شـود، طبقه بندي بدهي را تحت تأثير قرار نميدهد.
انواع بدهی های جاری
1- حسابهای پرداختنی تجاری (Accounts payable)
به تعهدات پرداخت نشده ناشی از معاملات تجاری با شرکت های دیگر، حساب های پرداختنی گفته می شود به عبارت دیگر حسابهای پرداختنی تجاری، از خرید کالا و یا دریافت خدمات به صورت نسیه ایجاد میشوند. این حساب فقط در دفاتر حسابداری خریدار و فروشنده ثبت میشوند و از بابت آن سندی صادر نمی گردد. ویژگی دیگر حسابهای پرداختنی تجاری، آن است که این بدهیها ظرف یکسال از تاریخ ترازنامه تسویه خواهند شد. بنابراین در گروه بدهیهای جاری نشان داده میشوند.
2- اسناد پرداختنی تجاری (Notes payable)
شرکتها آن دسته از تعهدات خود که در ازای آن یک سند رسمی بدهی به بستانکار ارائه میدهند را اسناد پرداختنی می نامند و آن را تحت حسابی با عنوان اسناد پرداختنی ثبت میکنند. اگر این سند بدهی در ازای خرید کالا یا دریافت خدمات صادرشده باشد، اسناد پرداختنی تجاری نامیده میشود.
اما دلیل قرارگیری این حساب در سرفصل بدهی جاری از سررسید شدن سند بدهی در کمتر از یکسال مالی آینده نشأت میگیرد.
این حساب در مقایسه با حساب پرداختنی بدلیل وجود اسناد رسمی سندیت قانونی بیشتری دارد و به همین دلیل است که امکان وصول نشدن آن در شرکت های طلبکار بسیار پایین است. به همین جهت در مبادلات تجاری استفاده از اسناد بدهی نسبت به حسابهای دفتری متداولتر است.
گفتنی است تفاوت دیگر اسناد پرداختنی با حسابهای پرداختنی در آن است که معمولا حسابهای پرداختنی ظرف مدت زمان کوتاهتری تسویه میشود و از اسناد پرداختنی برای معاملاتی که سررسید طولانیتر دارند استفاده میشود.
3- مالیات پرداختنی (Tax payable)
شرکتهای بازرگانی و تولیدی در فرآیندهای تجاری با دو نوع مالیات مواجه هستند؛ مالیات و عوارض بر ارزشافزوده و مالیات بر درآمد.
در حقیقت مالیات و عوارض برارزش افزوده مبلغی است که خریدار کالا می بایست پرداخت کند اما به دلیل امکان پذیر نبودن واریز این مانده های خرد به حساب سازمان امور مالیاتی این امکان میسر شده که شرکت های تولیدی این مبالغ را برای تمام تولیداتشان به صورت دوره های (ماهانه، فصلی یا سالانه) به حساب این سازمان واریز نمایند و در عوض میزان مالیات پرداختی سهم مصرف کننده را به قیمت روی کالا بیفزایند که با فروش آنها به نوعی طلبشان از مصرف کنندگان تسویه میشود.
اما علاوه بر مالیات و عوارض ارزش افزوده ، مالیات بر درآمد نیز وجود دارد که یک قسمتی از این مالیات سهم شرکت هاست و قسمت دیگر سهم کارمندان بابت حقوق دریافتی شان میباشد که از طرف شرکت پرداخت و از حقوق قابل پرداخت به آنها کسر میگردد.
4- ذخیره مالیات
در صورت وجود سود مشمول مالیات، با اعمال نرخهای مربوطه طبق قوانین مالیاتی، ذخیره مالیات بر درآمد شرکت محاسبه می گردد.
5- سایر حسابها و اسناد پرداختنی (Other Accounts & Notes payable)
به هر حساب و اسناد پرداختنی که در حسابها و اسناد پرداختنی تجاری طبقهبندی نشود سایر حساب ها و اسناد پرداختنی می گویند. این گونه تعهدات ناشی از فعالیت هایی اند که عمومأ شامل عملیات اصلی شرکت نمی شوند.
6- پیشدریافت درآمد
همانطور که از اسم این حساب پیداست، به دریافت پیش از موعد درآمد از شرکت های طرف حساب و مشتریان حساب پیش دریافت درآمد میگویند به عبارت دیگر دآمد هایی که وجه مربوط به آن دریافت شده اما کالا یا خدماتی به مشتریان ارائه نگردیده. برای نمونه میتوان به شرکت های هواپیمایی که وجه بلیط های فروخته شده پروازهای خود را مدتی قبل از ارائه خدمات پرواز از مشتریان دریافت مینمایند، اشاره نمود.
دلیل احتساب این حساب به عنوان زیرمجموعه بدهی های جاری عدم تحویل کالا و خدمات میباشد.
7- حصه جاری بدهیهای بلندمدت
همانگونه که پیش از این نیز بیان گردید، بدهیهایی که ظرف یکسال پس از تاریخ ترازنامه تسویه میشوند می بایست در بخش بدهی های جاری طبقهبندی و گزارش شوند. بنابراین، آن قسمت از بدهی های بلندمدتی که سرسید آن ها در دوره مالی جاری و یا حداکثر یک سال دیگر باشد در تاریخ ترازنامه به عنوان بدهیهای جاری طبقهبندی میشود.
برای مثال، فرض کنید شرکت وامی 5 ساله به مبلغ 5,000,000 در ابتدای سال 1400دریافت کرده است و قرار شده که هر سال از سال 1401 به بعد مبلغ 1,000,000 ان پرداخت گردد؛ در ابتدا سال 1400 کل این 5,000,000 به حساب بدهی بلند مدت منتقل میگردد اما در پایان سال 1400 مبلغ 1,000,000 آن به حساب حصه جاری بدهی های بلند مدت رفته و جزئی از بدهی های جاری محسوب میشود ، اما مابقی مبلغ یعنی 4,000,000 در همان حساب بدهی های بلند مدت باقی می ماند.
بدهی های غیر جاری
تسویه این تعهدات میبایست یک سال بعد از تاریخ ترازنامه و یا در یک چرخه عملیات، هر کدام که طولانی تر است، صورت گیرد و به عبارت دیگر میتوان گفت اگر یکی از اقلام بدهی ویژگی های بدهی جاری را نداشته باشد پس حتماً غیرجاری خواهد بود.
تفکیک بدهی ها با توجه به زمان سررسید آنها اهمیت زیادی برای صاحبان موسسه دارد. زیرا آنها را نسبت به زمان پرداخت این نوع بدهی های غیر جاری آگاه میکند. این امر موجب آمادگی بیشتر جهت پرداخت به موقع اینگونه بدهی ها توسط صاحبان موسسه میشود. همچنین موجب بهبود اعتبار مالی موسسه میشود تا بتوانند در آینده از اعتبار کسبشده به خوبی مجددا استفاده نمایند.
انواع بدهی های غیر جاری
1- حساب ها و اسناد پرداختنی بلند مدت
حساب های پرداختنی بلند مدت در حقیقت همان دیون شرکت اند که فاقد سند هستند و موعد پرداختشان طولانی میباشد و اسناد پرداختنی بلند مدت نیز دیون سند دار شرکت اند که موعد سر رسیدشان درهمان سند ذکر شده و با توجه به تفکیک بدهی ها از نظر زمان سررسید جهت پرداخت آنها، سررسید پرداخت حسابها و اسناد پرداختنی بلند مدت، بیش از یکسال و یک دوره مالی است.
2- تسهیلات مالی بلند مدت
تسهیلات مالی بلند مدت همان تسهیلاتی است که شرکت ها از بانک جهت پیشبرد اهدافشان دریافت میکنند و تاثیر زیادی بر جریان های نقدی آتی آن ها دارد، و دلیل وجودشان در این طبقه بندی نیز موعد پرداخت بیش از یکسالشان میباشد. برای نمونه میتوان به مثال حصه جاری بدهی های بلند مدت( بند7 بدهی های جاری) اشاره نمود.
3- ذخیره مزایای پایان خدمت کارکنان
بر اساس قانون کار ایران (ماده 24)، کارفرما مکلف است در صورت خاتمه قرارداد کاری بین کارگر و کارفرما، در صورتی که کارگر یک سال یا بیشتر به کار اشتغال داشته باشد، به ازای هر سال سابقه کاری، یک ماه آخرین حقوق و مزایا را بعنوان مزایای پایان کار به کارگر مذکور پرداخت نماید. اما در حقیقت این مبالغ به عنوان طلب کارگر تا زمان ترک شغل در دست کارفرما باقی مانده و باتوجه به این که پرداخت آن محتمل نیست در قسمت بدهی های غیرجاری ترازنامه لحاظ میگردد.
در صورتی که بخشی از این تعهد مربوط به کارکنانی باشد که ظرف سال مالی آنی بازنشسته می شوند، باید مقدار مربوط به آنها در بخش بدهی های جاری گزارش شود.
نتیجه گیری
هر زمان که اسم بدهی می آید ذهن ما انسان ها به این سمت متمایل است که هرچه عدد این قلم در یک واحد تجاری بالاتر باشد کارایی و کیفیت عملکرد آن واحد پایینتر است اما واقعیت امر اینجاست که بدهی نه تنها بد نیست بلکه در بعضی موقعیت ها مانند شرایط تورمی بدهی بالاتر نمادی از عملکرد بهتر زیرا که هر چه زمان بیشتری از دریافت بدهی بگذرد ارزش پول پایینتر آمده و در نتیجه بازپرداخت آن راحتتر خواهد بود به علاوه اینکه واحد تجاری از پول در زمانی که ارزش بالاتری داشته استفاده نموده است.
این آموزش ادامه دارد ...