حد ضرر یکی از مهمترین بحثهای مدیریت سرمایه در بورس ایران که کارایی زیادی دارد در این بخش پرداخته میشود.
حد ضرر سیال چیست؟ چگونه کار میکند؟ اصلاً حد ضرر چه کاربردی داره؟
حد ضرر به معنای ساده یعنی جلوگیری از رشد زيان سرمايهگذارى با از دسترفتن سطوح حمايتى
به بيان تحليلى: زمانى كه معاملهگرى وارد يوزيشنى مىشود هدفى مشخص از اقدام خود دارد مثلا سهمى خريد مىشود با هدف اين كه در روزها و هفتههاى آتى روند صعودى داشته باشد و وقتى خلاف اين سناريو اتفاق مىافتد، در واقع تحليل اشتباه بوده و اين موقعیت بايد بدون فوت وقت قبل از گسترش سناريو مخالف بسته شود.
مثالی از حد ضرر
برای مثال سهمی در ۱۰۰۰ تومان با هدف رشد کوتاه مدت خرید می شود و بعد از آن سهم تا ۱۰۵۰ تومان رشد و در ادامه دچار نزول می گردد. با توجه به اینکه این نزول می تواند دو حالت داشته باشد (نویز در صعود و با شروع روند جدید نزولی)، باید اقدامات پیشگیرانه جهت جلوگیری از ورود به روند نزولی و زیان قابل توجه از این محل، از سوی معاملهگر صورت پذیرد. برای این منظور بنا به سلیقه شخصی معاملهگران مثلا ۹۵۰ تومان جهت فرصت دادن به نویزها و عدم حضور در روند نزولی، به عنوان حد ضرر تعیین و با این عمل در بدترین حالت ممکن نیز معامله گر تنها متحمل 6.5 درصد زیان خواهد شد.
حد ضرر سیال
پوزیشنی در نظر گرفته میشود که به سود مینشیند، فرضأ قیمت تا ۱۳۰۰ تومان بالا میرود (در مورد مثال قبل)، در این صورت چه حدی باید برای برگشت قیمتی لحاظ شود؟ آیا احتمال این وجود ندارد که قیمت به سطح ورود و پایینتر از آن نفوذ کند؟ در این حالت دیگر حد ضرر ۹۵۰ تومانی قابل قبول نبوده و این حد ضرر جهت از دست نرفتن سود مکسوبه باید بالاتر برود. اینجا نیز بنا به سلیقه معامله گر حد برگشت (یا حد ضرر سیال) می تواند ۱۲۰۰ تومان تعیین شود تا سودی که به دست آمده تحت هیچ شرایطی از دست نرود و در مقابل نویزهای ایجادی در روند نیز پوزیشن را گرفتار نکنند.
این حد با رشد بیشتر قیمت، بالا و بالاتر می رود.
با این روش مدیریت سرمایه زیان ها کوچک، سودها بارورتر و زمان پوزیشنها محدودتر خواهند شد. نحوه قرار دادن حد ضرر سیال بستگی به تبحر و مهارت معاملهگر داشته و با توجه به میزان پذیرش ریسک و بازه زمانی سرمایه گذاری، در میان معامله گران مختلف متفاوت خواهد بود.
حال اگر قیمت به حرکت خود ادامه داد چه؟!
مسلماً مواقعی اتفاق خواهد افتاد که با فعال شدن حدضرر و بسته شدن پوزیشن، روند برگشت خورده و به حرکت خود ادامه دهد ولی موضوع مورد نظر، بقا و سود مداوم در بازار است که بدون رعایت قوانین مدیریت سرمایه از جمله رعایت حد ضرر حاصل نخواهد شد.
در این مطلب بررسی کردیم که حد ضرر چیست و چگونه میتوان از آن برای جلوگیری از تحمیل ضرر و زیانهای بیش از حد در سرمایهگذاری جلوگیری کرد. درک عمیق از مفهوم حد ضرر نیاز به تمرینهای عملی زیادی دارد. همواره با مدیریت سرمایه درست میتوان به سود پایدار رسید.