مجتمع صنایع لاستیک یزد (سهامی عام) در خرداد ماه 1364 تحت شمارهی56556 در ادارهی ثبت شرکت های تهران، به منظور ایجاد کارخانه ای برای تولید انواع تایر و تیوب خودروهای سواری، وانتی، موتورسیکلت، دوچرخه، قطعات لاستیکی، لاستیک و ریکلیم رابر و اشتغال به امور تجارت، فروش، پخش لاستیک و دیگر فرآورده های موضوع شرکت در داخل و خارج کشور، واردات مواد اولیه و ماشین آلات تولیدی مربوطه و هرگونه عملیات خدماتی و بازرگانی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم با موضوع شرکت ارتباط داشته باشد، تأسیس شده است .این شرکت تحت پوشش معاونت اجرای طرح های سازمان صنایع ملی ایران، فعالیت خود را در زمینی به مساحت 40 هکتار در جوار شهرک صنعتی یزد آغاز نمود.
مجتمع صنایع لاستیک یزد در جوار شهرک صنعتی یزد واقع شده است. قرار گرفتن در مرکزیت جغرافیایی کشور و همجواری با بزرگترین شهرک صنعتی استان، منطقه آزاد ویژه ی اقتصادی و گمرک، جاده ی ترانزیت اصلی و مسیر راه آهن شمالی – جنوبی کشور، و همچنین نزدیکی به فرودگاه شهر یزد، موقعیت مکانی بسیار مناسبی را برای این واحد صنعتی ایجاد نموده است. مجتمع صنایع لاستک یزد شامل خطوط تولید و واحدهای ستادی و پشتیبانی تولید است. دفتر مرکزی شرکت نیز در تهران مستقر است که شامل واحدهای مدیریتی، مالی و بازرگانی است.
نماد معاملاتی این شرکت در تاریخ 31/02/1399 برای اولین بار در بازار دوم فرابورس در صنعت لاستیک و پلاستیک مورد معامله و دادوستد قرار گرفت.
سهامداران عمده مجتمع صنایع لاستیک یزد
تغییرات سرمایه مجتمع صنایع لاستیک یزد
سرمایه مجتمع صنایع لاستیک یزد در زمان تاسیس مبلغ 100 میلیون ریال (شامل سهم 1000 ریالی) بوده که طی چند مرحله افزایش که جزییات آن در جدول زیر ارایه شده است، به مبلغ2.040.000 میلیون ریال( شامل 2040 میلیون سهم 1000 ریالی) افزایش یافته است:
محصولات تولیدی شرکت
مواد اولیه مصرفی
میزان مصرف مواد اولیه
بازارهای اصلی و جایگاه شرکت
مشتریان محصولات شرکت در دو گروه اصلی خودروسازان و نمایندگان فروش طبقه بندی میشوند:
- مشتریان خودروساز: شـرکت های سـاپکو (گروه صنعتی ایران خودرو)، سـازه گستــرسایپا(گروه صنعتی سایپا)، بهمن موتور، زامیاد، پارس خودرو، کادک( کرمان خودرو)، بهمن دیزل و اپکو.
- نمایندگان فروش: مجتمع صنایع لاستیک یزد محصولات و خدمات خود را در داخل ایران از طریق شبکه ی نمایندگی فروش (شامل410 نمایندگی استانی و 100 نمایندگی خدمات پسا فروش و در خارج ایران از طریق شبکه نمایندگان فروش خارجی (بیش از 10 نمایندگی فروش خارجی) به دست مصرف کنندگان نهایی داخلی و خارجی می رساند.
- مجتمع صنایع لاستیک یزد همواره تلاش دارد با توسعه کیفی و کمی محصولات در راستای تحقق چشم انداز سال 1404 خود، در امر صادرات اقدام و ارز آوری برای کشور داشته باشد که البته در سال 1400 توانسته است محصولات خود را به کشورهایی از قبیل افغانستان ،تاجیکستان،گرجستان، عمان، سوریه، ترکیه، امارات، عراق، ترکمنستان، نیجریه و غیره صادر نماید؛ همچنین با آزادسازی صادرات گروه تایرهای کشاورزی و راهسازی و صنعتی به میزان 30 درصد، وگروه تایرهای رادیال سواری به میزان 10 درصد لذا شرکت یزدتایر به استناد مجوز مذکور ، مذاکرات و تدوین برنامه های صادراتی جهت ورود مجدد به کشورهای هدف صادراتی آغاز نموده ، تا در آینده ای نزدیک، بتواند مجدداً در بازار تایرهای رادیال خارج از کشور به رقابت با تایرسازان خارجی بپردازد.
سهم تولید شرکت در کشور
جایگاه تولید وزنی و حلقه ای مجتمع صنایع لاستیک یزد در صنعت تولید تایر و تیوب به شرح نمودارهای زیر می باشد:
با عنایت به نمودار های فوق میتوان اذعان نمود که مجتمع صنایع لاستیک یزد سهم قابل توجهی از تولیدات تایر های وانتی رادیال و موتور سیکلت و دوچرخه و همچنین انواع تیوب را دارا میباشد .
شرکای تجاری و تأمین کنندگان اصلی مجتمع صنایع لاستیک یزد
از شرکای تجاری اصلی مجتمع صنایع لاستیک یزد میتوان به شرکت مجتمع صنعتی آرتاویل تایر ( تولید کننده انواع تایر های رادیال سواری و باری ) و گروه صنعتی رازی اشاره نمود. همچنین شرکت های مذکور در جدول زیر از تامین کنندگان اصلی شرکت بشمار می روند.
بررسی و تحلیل عملکرد دوره جاری در مقایسه با دوره قبل مجتمع صنایع لاستیک یزد
تغییرات سود و زیان عملیاتی
در سال مالی منتهی به 1400/12/29 نسبت به سال مالی گذشته اش مجتمع صنایع لاستیک یزد کاهش 53 درصدی سود (زیان) عملیاتی را نشان داده و دلایلی از قبیل موارد زیر برای آن ذکر کرده است:
1) افزایش ۸۲ درصدی میانگین نرخ هر کیلوگرم مواد اولیه مصرفی سال ۱۴۰۰ نسبت به سال مالی قبل،
۲) افزایش ۷۸ درصدی میانگین بهای تمام شده کالای فروش رفته هر کیلوگرم محصول در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال مالی قبل،
۳) عدم موافقت سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان با افزایش نرخ فروش محصولات طی سال ۱۴۰۰ متناسب با افزایش بهای تمام شده.
همچنین در دوره مالی منتهی به 1401/03/31 نسبت به همین دوره مالی در سال گذشته اش مجتمع صنایع لاستیک یزد کاهش 97 درصدی سود (زیان) عملیاتی را نشان داده و دلایلی از قبیل موارد زیر برای آن ذکر کرده است:
۱) افزایش ۴۸ درصدی میانگین هر کیلو گرم بهـای تـمـام شـده کالای فروش رفته که ۳۸ درصد آن (با توجـه بـه ۷۹درصـد سـهم مـواد اولیه در بهای تمـام شـده) ناشی از افزایش قیمت مواد اولیه مصرفی و مابقی مربوط به افزایش دستمزد و سربار می باشد،
۲) افزایش ۱۱ درصدی میانگین نرخ فروش هر کیلوگرم محصول.
البته ناگفته نماند که از تاریخ 1401/03/08 نرخ فروش محصولات افزایش یافته اما باتوجه به کاهش میزان تولید و فروش این شرکت تفاوت چندانی در میزان سود این شرکت بوجود نیامده است.
تغییرات دستمزد
دستمزد مستقیم نسبت به دوره مشابه سال قبل حدود 49 درصد افزایش داشته است که علت افزایش آن، افزایش حقوق و مزایای پرسنل مطابق الزامات قانون کار و همچنین افزایش در اصلاح ضریب جدول مزد بوده است .
تغییرات نرخ مواد اولیه
در دوره مالی مورد گزارش میانگین نرخ خرید مواد اولیه، نسبت به میانگین نرخ سال گذشته حدوداً 58 درصد افزایش داشته که این موضوع مستقیم در بهای تمام شده و به تبع آن در سود و زیان عملیاتی تاثیر داشته است. بیشترین افزایش نرخ مواد اولیه به ترتیب مربوط به میانگین نرخ خرید روغن ، دوده ، نخ و… بوده ؛ علارغم داخلی بودن اکثر منابع تامین این مواد دلایلی اعم از افزایش نرخ ارز ، افزایش قیمت جهانی مواد اولیه و افزایش نرخ خرید مواد داخلی موجب افزایش نرخ فروش تامین کنندگان داخلی شده است.
با توجه به اینکه مواد اولیه وارداتی صنعت تایر مشمول تخصیص ارز نیمایی میباشد. لذا در صورت هرگونه تغییر درنرخ جهانی خرید مواد اولیه و نوسان در نرخ خرید ارز مذکور، افزایش بهای خرید مواد اولیه وارداتی را در پیخواهد داشت.
بررسی و مقایسه تولید و فروش مجتمع صنایع لاستیک یزد
برنامه توسعه محصولات
مجتمع صنایع لاستیک یزد جهت نیاز بازار، بهبود کیفیت و توسعه تنوع محصولات تولیدی هرساله اقدامات گسترده ای را در واحد تحقیق و توسعه اجرا می نماید. توسعه ماشین آلات تولیدی برای ارتقای ظرفیت تولید محصولات رادیال در برنامه شرکت تا سال 1404 قرار دارد .
ارتقای ظرفیت ماشین آلات برای ارتقای ظرفیت تولید رادیال به شرح زیر میباشد:
- خرید، نصب و راه اندازی 8 دستگاه پرس پخت تا سال 1401
- خرید یک سیستم توزین اتوماتیک مواد شیمیایی تا سال 1401
- افزایش کمی و کیفی تولید بید از طریق، نصب و راه اندازی دستگاه بیدسازی نوع هگزاگونال تا سال 1401
- خرید، نصب و راه اندازی اکسترودر (Quadruplex) تا سال 1401
- خرید، نصب و راه اندازی یک دستگاه یونیفورمیتی تا سال 1402
- اضافه شدن یک دستگاه پرس پخت بلادر نوع تزریقی تا سال 1401 این پروژه ها هم اکنون در حال اجرا می باشند.
در زمینه تنوع محصولات تولیدی مجتمع صنایع لاستیک یزد دو محصول جدید با طرح SKY در سال گذشته تولید نموده و در سال 1401 ، تعداد چهار سایز تایر خودرو شاسی بلند SUV نیز تولید خواهد کرد.
نتیجه گیری
باتوجه به همبستگی بسیار زیاد نرخ مواد اولیه مجتمع صنایع لاستیک یزد با نرخ های جهانی مواد و افزایش بیش از پیش نرخ دلار و همچنین تورم روز افزون داخلی در کشور بهای تمام شده تولیدات این شرکت بطور قابل ملاحظه ای تحت تاثیر قرار گرفته و همین امر باعث کاهش حاشیه سود خالص این شرکت در سال گذشته از 25% به 7% شده است؛ اما درصورتی شرایط تورمی کشور بهبود یابد و حالت تعادل در بازار ایجاد گردد باتوجه به پتانسیل بالای تولیدی این شرکت و ماهیت آن گزینه خوبی برای سرمایه گذاری میباشد.