پرش لینک ها

آشنایی با اندیکاتورها:بخش 4 RSI

اندیکاتور RSI شاخص قدرت نسبی بازار نامیده می شود. این اندیکاتور افزایش و کاهش را در قیمت‌های پایانی برای یک دوره مشخص اندازه‌گیری می‌کند. این نشانگردر محدوده 0 تا 100 نوسان می‌کند و سطوح 30 و 70 به عنوان سطوح مهم این ابزار تعریف می‌شود بدین صورت که محدوده بالاتراز 70 به عنوان منطقه اشباع از خرید و سطح زیر 30 به عنوان منطقه اشباع از فروش تعریف می‌شود.

این اندیکاتور دوره‌های زمانی متنوعی دارد که عبارتند از 9 روزه، 14روزه، 21 روزه و … که متداول‌ترین و پر کاربردترین آنها 14روزه می‌باشد. به عنوان مثال در شکل زیر تغییرات نوسان نمای RSI رامی بینیم.

کاربرد اندیکاتور RSI چیست ؟

از طریق بررسی واگرایی، همگرایی، حرکت جنبشی منجر به شکست و نیز قطع شدن خط میانی، میتوان به سیگنال‌های خوبی دست یافت. بعلاوه از این اندیکاتور میتوان برای تشخیص روند کلی نیز بهره گرفت.

مفهوم اشباع خرید درRSI :

زمانی که یک سهم یا نماد به صورت افراطی و غیر عادی خریداری می‌شود‌، شاخص RSI آن به سمت سطوح بالای 70 متمایل می‌شود معامله‌گران در این شرایط به اصطلاح می‌گویند سهم بیش خرید شده است. در این زمان احتمال کاهش قیمت‌ها وجود دارد‌. هرچه این شاخص مدت بیشتری در سطح بالای 70 باقی بماند احتمال کاهش قیمت نیز بیشتر می‌شود.

مفهوم اشباع فروش در RSI :

زمانی که یک سهم یا نماد به صورت افراطی و غیر عادی فروخته می‌شود‌، شاخص RSI آن به سمت سطوح زیر 30 متمایل می‌شود‌. معامله‌گران در این شرایط به اصطلاح می‌گویند سهم بیش فروش شده است. در این زمان احتمال افزایش قیمت‌ها وجود دارد‌. هرچه این شاخص مدت بیشتری در سطح زیر 30 باقی بماند احتمال افزایش قیمت نیز بیشتر می‌شود.

سیگنال های خرید در RSI:

سیگنال خرید اول در این اندیکاتور زمانی رخ می‌دهد که تقاطع صعودی RSI و سطح 30 اتفاق افتد. یعنی زمانی که RSI از زیر سطح 30 درصد به سمت بالای این سطح حرکت می‌کند. برای مثال به شکل زیر که نمودار قیمتی سهام آپ را نشان می‌دهد توجه کنید. همانطور که مشاهده می‌کنیم در نقاطی که با خطوط عمودی نمایش داده شده‌اند شاهد وارد شدن RSI به مناطق اشباع فروش بوده‌ایم که همین فروش‌های افراطی به معنی علامتی برای تغییر جهت قیمت به شمار می‌آیند.

سیگنال خرید دوم در این اندیکاتور زمانی رخ می‌دهد که همگرایی میان نمودار قیمت و RSI تشکیل شود یکی از استفاده‌های علمی که از این ابزار می‌کنند تشخیص واگرایی هاست (معمولی یا مخفی) به دلیل وسعت این اندیکاتور و گستردگی مخاطبانش همواره از این ابزار به عنوان یک ابزار که قادر است سطوح برگشت بازار را تخمین بزند مطرح بوده و یکی از تکنیک‌هایی که قادراست این تغییر روند را تشخیص دهد واگرایی‌هاست که در بحث واگرایی ها به طور کامل به آن پرداخته می‌شود.

سیگنال‌های فروش درRSI:

سیگنال فروش اول در این اندیکاتور زمانی رخ می‌دهد که تقاطع نزولی RSI و سطح 70 درصد اتفاق افتد. یعنی زمانی که RSIاز بالای سطح 70 درصد به سمت زیر این سطح حرکت می‌کند. برای مثال به شکل زیر که نمودار قیمتی سهام فملی را نشان می‌دهد توجه کنید. همانطور که مشاهده می‌کنیم در نقاطی که با خطوط عمودی نمایش داده شده‌اند شاهد وارد شدن RSIبه مناطق اشباع خرید بوده ایم که همین خرید‌های افراطی به معنی علامتی برای تغییر جهت قیمت به شمار می‌آمده‌اند.

سیگنال فروش دوم در این اندیکاتور زمانی رخ می‌دهد که واگرایی میان نمودار قیمت و RSI تشکیل شود‌. یعنی زمانی که در نمودار قیمت قله‌های صعودی و در RSI قله‌های نزولی تشکیل می‌شود . برای مثال به شکل زیر همانطور که مشاهده می‌کنیم در نقاطی که با خطوط عمودی نمایش داده شده‌اند شاهد واگرایی RSI با نمودار قیمتی هستیم که به معنی علامتی برای تغییر جهت قیمت به شمار می‌آمده‌اند .

استفاده از قوانین روند درRSI :

در اسیلاتور RSI از قوانین روند نیز می‌توان استفاده کرد و برای نوسانات RSI خط روند رسم کرد و در زمان شکست روند به بررسی آن پرداخت و موقعیت‌های مناسب خرید و فروش را پیدا کرد.

تحلیل پذیری اندیکاتور RSI با سطوح حمایت و مقاومت:

قوانین سطوح حمایت و مقاومت در RSI همانند نمودار قیمت سهم می‌باشد. یعنی در اینجا هم با اتصال نقاط کمینه RSI به یکدیگر می‌توانید به حمایت دینامیک RSI برسید و با اتصال نقاط بیشینه به هم به سطح مقومت برسید. هرچقدر سطوح حمایت و مقاومت RSI با قدرت بیشتری شکسته شوند از اعتبار بالاتری برخوردار هستند و می‌توان با اعتماد بیشتری معامله کرد.

سخن آخر

با آموزش RSI  فرصتی برای پیشرفت در سرمایه­گذاری­‌ها پیش روی­تان قرار می­‌گیرد. این اندیکاتور فرصتی خوبی در بازارهای سرمایه‌­گذاری را پیش روی شما می­گذارد تا بتوانید به اهدافتان از حضور در بازار نزدیک‌تر شوید. هم اکنون این اندیکاتور در روش‌­های معاملاتی بسیاری از افراد حرفه‌­ای قرار گرفته است و اگر شما ارتباط مناسبی با آن می‌­گیرید، می‌توانید آن را درسیستم معاملاتی­تان لحاظ کنید. استفاده از‌ RSI برای انجام معاملات در بازار سرمایه به تنهایی کافی نیست و برای اینکه اشتباهات را به حداقل رسانده و درک کاملی از بازار داشته باشید، بهتر است تا در کنار این اندیکاتور از دیگر ابزارهای تحلیل تکنیکال بازار سرمایه نیز استفاده کنید.

پیام بگذارید